Wednesday, November 24, 2010

För Liberalismen


I lördags kväll bjöds det i sedvanlig ordning på kongressmiddag. Denna hölls på Kinna Stadshotell. Under kongressmiddagen avtackades alla vi som nu avgick från våra uppdrag på förbundsnivå samt några av våra fantastiska tjänstemän som gjort ett toppenbra arbete.

Själv belönades jag, precis som de andra avgående förbundsstyrelseledamöterna, med Bertil-Ohlin-medaljen i brons detta för min insats i förbundet För Liberalismen. Detta känns väldigt hedrande och jag jämförde det med att ta emot Nobelpris ur Konungen hand, men givetvis betyder denna medalj mycket mer än så för mig,

Tack till alla ni som följt mig och arbetat med mig under mina år i Liberala ungdomsförbundet, utan er hade mycket inte varit möjligt, en stor del av medaljen är också er!

Tack än en gång - För Liberalismen

Saturday, November 20, 2010

Kongress dag II

Liberala ungdomsförbundets kongress i Skene är nu inne på sin andra dag. Kongressalen har aldrig varit så full på länge. Närmare 250 liberala deltagare från hela landet.

Idag besökte partiordförande Jan Björklund oss och inledde kongressen med ett tal. Därefter har vi hunnit med verksamhetsberättelse, dechargerapport, och ansvarsfrihet för avgående förbundsstyrelse. Kommande förbundsstyrelse är också vald men ej ännu presenterad i sin helhet. Än så länge är Adam Cwejman återvald som ordförande, Linda Nordlund nyvald som förbundets första vice ordförande samt Karl Axelsson nyvald som andra vice förbundsordförande.

Vidare kommer dagen bjuda på presentation av valresultatet gällande förbundsstyrelseledamöter, sju stycken, uttdelning av Bertil Ohlin-medalj i silvers, FS-DO-fotboll samt sedvanlig kongressmiddag.

Friday, November 19, 2010

Kongress i Skene

Nu är väskan packad och snart åker jag på min femte kongress med Liberala ungdomsförbundet. I år hålls den i Skene och det är en så kallad "mellankongress", eller den "lilla" kongressen. Att den heter så är att endast val av förbundsstyrelse och stadgemotioner behandlas. Var annat år behandlas motioner till handlingsprogrammet och de kongresserna varar alltid i någon, några, dagar extra.

Den femte kongressen för min del blir också den kongressen då jag avgår från förbundsstyrelsen. Jag blev vald i början av augusti år 2009 och ställer inte upp till omval nu på lördag. När jag kommer hem kommer jag att berätta mer.

Ha en trevlig helg!

Thursday, November 18, 2010

Ersättare stadsbyggnadsnämnden

Ikväll hade Folkpartiet Solna nomineringsmöte till de kommunala uppdrag som ska tillsättas för perioden 2011 - 2014. Jag, tillsammans med Solnas kommunalråd Anders Ekegren och tre andra medlemmar har de senaste veckorna, i egenskap av valberedning, knåpat ihop ett gediget förslag till dessa poster.

Av 54 poster var 36 stycken nyval, vilket får ses som något positivt. Många har fått nya förtroenden och uppdrag och vi har byggt ett bra lag inför kommande år. Kvällens möte antog vårt förslag utan synpunkter eller ändringar.

Själv har jag fått förtroenden att bli Folkpartiet Solnas första ersättare i stadsbyggnadsnämnden, detta är jag väldigt tacksam för och känner mig hedrad. Folkpartiet Solna besitter ordförandeposten och två ersättarposter i den nämnden.

Nu väntas bara det officiella beslutet i Solna kommunfullmäktige i slutet av månaden.

Monday, November 15, 2010

Hälsar Victoria & Daniel välkomna till Solna


Idag den 15 november 2010 meddelas att H.K.H Kronprinsessan Victoria & H.K.H Prins Daniel flyttar in på Haga Slott i Solna. Jag önskar dom välkomna och hoppas de ska trivas här bland oss Solnabor. De är ett efterlängtat tillskott.

Läs: Hovet, DN

Vem står på tur?

Spekulationerna om vem som blir ny partiordförande för socialdemokraterna fortsätter att hagla. Överst på många tidningar står idag Sven-Erik Österberg som av DN pekas ut som den tyngsta kandidaten.

Som jag i tidigare inlägg sagt så tror jag inte att byte av partiordförande löser alla problem. Givetvis är det en början, men fler huvud än Mona Sahilns bör rulla...

Vidare säger idag både Thomas Bodström och Margot Wallström att de inte står till förfogande att bli partiordförande. Den har man dock hört många gånger förr, ett ganska lysande exempel är förre detta statsminister och partiordförande för S - Göran Persson.

För att återgå till spekulationerna om Sven-Göran Österberg tror jag inte på det valet. Några saker som jag anser S nu borde tänka på är vem som skulle kunna vara en god statsministerkandidat för kommande perioder - för jag menar, man går väl inte till val med sikte på en mandatperiod - utan den kandidat som väljs bör kunna hålla för minst två kandidater. Då kommer vi genast in på åldersperspektivet.

Den nya partiordförande bör inte vara så värst mycket äldre än sittande statsminister och på så sätt undvika att hamna närmare åldern av 70 vid år 2022 som Sven-Erik Österberg tenderar att göra.

Sedan efterlyses den förändring och omdaning S nu måste göra. man måste sluta upp med att återanvända gamla S-pampar å gråsossar - det är just det som föranlett den situation de står inför idag tror jag. Ska jag vara ärlig tror jag inte att alla yngre i S är korkade eller mindre kompetenta, men tydligen har de aldrig fått komma till tals å då har de sökt sig bort från partiet. Att bli sedd är viktigt och där har S något att lära - börja se gräsrötterna.

Hur det än kommer att gå blir den kommande perioden väldigt spännande och jag hoppas på en mer jämn match nästkommande val =) Som sagt - Mikael Damberg är ett hett namn!

Läs: DN Margot/Thomas, DN Sven-Erik, SvD, Kristianstadsbladet, Aftonbladet, Aftonbladet 2

Anders Ekegren

Sunday, November 14, 2010

Mona Sahlin avgår!

Ja, å till slut fick Mona Sahlin gå...

Efter flera dagars krismöten och spekulationer deklarerade precis Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin att hon inte ställer upp till omval på partiets kongress i mars nästkommande år. Att huvuden skulle rulla visste vi alla, men att just Monas skulle få rulla så snart...

Ingen hade väl riktigt tänkt sig att Mona skulle få gå redan nu, och en del spekulationer fanns väl till och med på att hon skulle kunna bli återvald av kongressen, och då vara starkare än någonsin. Att beskedet om avgång skulle fylla pressträffen som precis avverkats på Sveavägen 68 var inte det jag skulle sätta som högsta prioritet. Och andra sidan vet man inte med dagens S.

Den stora frågan är egentligen om ett partiledarskifte löser S:s problem? Och vem skulle denna nya partiordförande vara?

Själv finner jag inte riktigt någon tänkvärd bland de gamla sossarna i toppen. Många har talat om Bodström, men att välja någon som inte sitter i riksdagen är högst osannolikt.

Kanske är Mikael Damberg ett namn att lägga på minnet...

Läs: Svd, DN, Aftonbladet, Metro, Expressen